Beide schilderworkshops zijn zeker als gezellig, leuk en interessant ervaren door alle deelnemers. We hebben veel complimenten ontvangen.

Bernadette Langeveld-Voogt, PV Thuisvester, 2-7-'13

 

Op 12 maart 2012 hebben 13 leden van de personeelsvereniging Ridderkerk deelgenomen aan de schilderworkshop van Reinout Zikel van het Avontuur in Vorm en Kleur. Bijna iedereen had vooraf al een idee van wat ze wilden gaan schilderen. Hiervoor waren foto's en/ of plaatjes meegenomen. Ook werd goed gebruik gemaakt van de foto's en plaatjes die Reinout zelf had meegenomen.
Na een korte maar zeer bruikbare introductie zijn we aan de slag gegaan. Iedereen liet zijn creativiteit de vrije loop. Hoewel het niet voor iedereen even makkelijk was, met de tips van Reinout heeft iedereen uiteindelijk mooie resultaten bereikt.

Het was een geslaagde avond! Reinout bedankt!

Shanna Kulker, 28-6-'12, Personeelsvereniging Ridderkerk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Als personeelsvereniging organiseren wij jaarlijks diverse activiteiten. Dit jaar stond een schilderworkshop op het programma. Tezamen met Reinout hebben wij een tweetal avonden georganiseerd waarop iedereen die dat wilde, avonturen kon beleven met vormen en kleuren. Gewapend met palet en penselen werden de meest exotische, de meest buitenaardse, maar ook de meest alledaagse taferelen op het doek vastgelegd. Reinout heeft ons daarbij niet alleen doen beseffen dat elke schildering gewoon kan worden overgeschilderd, maar ook dat het spelen met kleuren oneindig leuk kan zijn. Kortom, beide avonden waren een succes. En een schilderworkshop met Reinout Zikel is dus ook gewoon een aanrader voor elke (personeels-)vereniging die een actieve en leerzame avond wil organiseren. Reinout, bedankt!!

Namens De Waterlanders, De PV van Waterschap Rivierenland, Pim Bosman (14 en 21 maart '12)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Op alle afbeeldingen van deze site rust auteursrecht

 

Hartelijk dank voor het verzorgen van de leuke workshop.
De deelnemers waren erg enthousiast en vonden de workshop zeker voor herhaling vatbaar!
Wellicht kunnen wij in de toekomst nogmaals van uw diensten gebruik maken.

Chantal van Velde
Manager Beauty & Health, Veluwse Bron, 10-3-2014

Voor onze personeelsvereniging heeft de heer Zikel een schilderworkshop georganiseerd. Een voordeel was dat wij niet naar een locatie toe hoefde en alles bij ons in de kantine paste.

Er waren ervaren, minder ervaren en totaal onervaren schilders aanwezig en allen hebben een leuke en leerzame avond gehad, waar nog weken over werd nagepraat.

Het was tevens een leuke informele setting met collega’s waar verbazingwekkende talenten naar voren kwamen.

Esmeralda van Buuren, secretaris PV Vechts Plezier, 10-7-'12

 

 

Met de personeelsvereniging van ALD Automotive hebben wij op vrijdag 6 juli 2012 deelgenomen aan een inspirerende workshop van Het Avontuur in Vorm en Kleur. De groep ging na een korte uitleg enthousiast aan het werk. De resultaten mochten er zeker zijn en aan het einde van de avond is iedereen met een kleurrijk schilderij naar huis gegaan

Ron Peters, ALD Automotive Hoofddorp, 20-7-'12

 

 

Wij hebben een erg leuke avond gehad en veel geleerd. Wij vinden dat er onverwachte creaties aan onze verfkwasten ontsproten zijn! Ook zijn wij trots op het behaalde resultaat.

 

 

 

 

 

 

Angelique Bouricius, Gemeente Nijkerk, 25-9-2014

Hartelijk dank voor het omtoveren van onze kantine naar een heus schilderatelier. Onder begeleiding van kunstschilder Reinout Zikel, hebben verschillende collega's een prachtige creatie gemaakt op het doek.
Bedankt voor een gezellige en creatieve avond

Patrick van de Heisteeg, Personeelsvereniging Flevoland & Gooi- en Vechtstreek, 20-4-2015

 

 

Op 10 november 2011 heeft de Personeelsvereniging Grontmij Roosendaal een schilderworkshop gehouden, onder de bezielende leiding van Reinout Zikel. Onder de aanwezigen waren een aantal creatievelingen die erg mooie schilderijen hebben gemaakt. Zie voor de resultaten een aantal foto's van de workshop.

 

 

 


De schilderworkshop is zeer goed ervaren, op de gemaakte foto's is nog regelmatig terug gekeken hoe de uiteindelijke resultaten zijn ontstaan. Er waren 11 deelnemers aan de workshop en daar waren zeker een aantal talenten bij.
De korte introductie was voor iedereen voldoende om een start te maken. Enkele collega's hebben een nieuwe hobby ontdekt en gaan zich verder ontwikkelen in het kunstschilderen.
Bedankt voor de leuke en leerzame workshop.

L.E.G. (Luc) De Schrijver, Grontmij Middelburg, 12-12-'11

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat bijzonder was dat iedere deelnemer vooraf nagedacht had over welk thema hij/zij wilden schilderen. Dit maakte dan ook dat er geen gelijkwaardige doeken werden vervaardigd. Vervolgens was het erg leerzaam om met de 6 verschillende kleuren toch +/- 20 andere kleuren te maken en deze op evenwichtige wijze op het doek te smeren. En uiteraard, als echte kunstschilders, ontbrak het niet aan een goed glas wijn en passie voor de schilderkunst!

Het was een geslaagde activiteit.

J. Witte, Grontmij Roosendaal, 12-12-'11

 

 

 


Workshop kaarsen versieren

Onder leiding van beeldend kunstenaar Reinout Zikel hebben we met een klein clubje kaarsen versierd. De diverse mogelijkheden om je kaars je te versieren blijkt haast oneindig. Je kan figuren en vormen uitsnijden; je kan het was kneden en driedimensionaal werken; er is vloeibaar was waarmee je fijne nuances kan aanbrengen. Daar komt nog bij dat het scala aan kleuren ook nog eens gemengd kunnen worden. Het is minstens zo veelzijdig als schilderen!

Iedereen was lekker bezig en het was echt heel gezellig en gemoedelijk. En dat was ook te danken aan de begeleiding; deskundig en met respect voor ieders eigen creativiteit en wensen.
En na twee uur werken vielen de bezorgde pizza's en pasta in goede aarde.

Johannes Ponten, Milieudienst DCMR, 25-11-2014

 

 

 

De schilderworkshop van Reinout was voor alle deelnemers een echte les. Wie al talentvol is, is weer een stap verder en de beginner weet wat hij kan en vooral wat hij niet moet doen. En de sores van de dag was even ver weg. Een paar collega’s houden er een een nieuwe ontspanning aan over en dat is onbetaalbaar.

René Smeelen, Personeelsvereniging Productschap Tuinbouw, Zoetermeer, 23-11-'11

 

 

 

 

 

 

 

 

Met 12 enthousiaste mensen deelgenomen aan de schilderworkshop. In het begin was het wat onwennig, want 'wat moet ik schilderen?' en 'waar moet ik beginnen', maar met tips en trucks van Reinout zijn we allemaal tot een mooi resultaat gekomen!

Marcia van Kats, Gemeente Schoonhoven, 29-11-'11

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik vond het een leuke workshop! Lekker creatief bezig zijn met als ‘beloning’ je eigen schilderij. De kunstschilder gaf ons bij de start een aantal praktische tips waardoor je direct aan de slag kon. Daarna ging hij bij iedereen langs en gaf hij persoonlijke tips. Ik ben blij met het eindresultaat en het is zeker voor herhaling vatbaar.

Annetta Aret, PV Gemeente Oud-Beijerland, 17-4-'13

 

Workshop schilderen 8 januari 2013

Dinsdag 8 januari was het zover, we gaan schilderen!

We waren met ongeveer 12 ladies in de Eudokiazaal voor een workshop schilderen olv kunstschilder R.J.Zikel. Er waren verschillende redenen om mee te doen, de een wilde het altijd al eens proberen, de ander had “ooit”eens een cursus gedaan of zomaar voor de gezelligheid.

De “echte“schilder gaf ons wat tips waaronder de tip welke kleuren we kunnen gebruiken,

Geel, rood en blauw, meer heb je eigenlijk niet nodig.

Zijn eerst tip was: gewoon doen, en dat was eigenlijk wat we wilden horen!

Hij had liever niet dat we eerst wat op het doek gingen zetten met potlood, wat hij natuurlijk beter niet tegen 12 vrouwen moet zeggen, de meeste hadden het al gedaan of gingen het gewoon nog doen.

We hadden een voorbeelden boek en plaatjes die we van huis hadden meegenomen.

Na een hoop geklieder, serieus gebrabbel en een lekker kopje koffie of thee tussendoor van Baukje had iedereen om 22.00 toch een heuse Rembrand gemaakt……

Er zijn verschillende creaties ontstaan, variërend van bloemen, een kooikerhondje, landschappen, personen, vogeltje (ja Els, de echte veertjes vonden we toch mooier dan het effen vlak wat de schilder wilde) en een echte Pikachu!

Het was een leuke avond en waarschijnlijk zijn er toch wel een aantal die een nieuwe hobby hebben gevonden.

Lida Breedvelt, AKL, IJsselland Ziekenhuis, 11-1-'13

 

 

Dank voor de goed verzorgde workshop op 4 september 2012. De reacties van de deelnemers waren zonder uitzondering positief

Herman Vellema, Saffier de Residentie, 5-9-'12

 

 

Op 7 maart 2012 heeft Reinout Zikel namens het Avontuur een workshop schilderen gegeven aan de leden van de personeelsvereniging Barendrecht. Na een korte en praktische introductie werd er snel van start gegaan. Het niveauverschil van de deelnemers lag vrij ver uit elkaar, maar over het algemeen was iedereen zeer tevreden met het uiteindelijke resultaat. We hebben een leuke ontspannende en creatieve avond beleefd. Wij bevelen Reinout van harte aan bij andere bedrijven of instellingen die een leuke activiteit willen organiseren.

Peter Kalkman, Gemeente Barendrecht, 9-3-'12

 

 

Wanneer pak je voor het eerst een doek, verf en kwasten om een schilderij te gaan maken?

Je schildert wat je in gedachten hebt of naar een voorbeeld, je mengt verf en je begint en het wordt wat je denkt dat het moet worden.

Je denkt zo moeilijk kan het niet zijn.

Met andere woorden, we willen het allemaal wel eens proberen maar het komt er niet van.

En dan opeens lees je dat de personeelsvereniging een schildersworkshop genaamd “Het Avontuur in Vorm en Kleur” aanbiedt.

Dit is dus dat moment, dit wordt de eerste keer zijn dat je gaat schilderen.

Tenminste zo dacht ik er over en met mij nog 8 anderen.

Het was op dat moment de heersende gedachten van velen vermoed ik.

Slechts een enkeling had eerder zijn kunsten vertoond op het schildersdoek.

Reinout Zikel, de voor deze workshop ingehuurde kunstschilder, had de vergaderkamer achter het Auditorium omgebouwd tot een heus atelier, met voor ieder een leeg doek, een schildersschort, kwasten en een palet met verf.

De doeken stonden niet op de gebruikelijke ezels, maar op statieven.

De ezels stonden er voor, de ezels waren wij.

Na een inleiding over kleuren en het mengen van de verf voor de gewenste resultaat ging ieder aan de slag met zijn zelf gekozen voorbeeld.

En dan merk je wat schilderen echt is, het is verrassend, het wordt dus niet precies dat wat je wilde, noch qua vormgeving qua kleur.

Wat blijkt ook? Schilderen is niet definitief, bevalt het niet, dan verander je wat, of je begint gewoon opnieuw, een enkele wel 3 keer!

Waar krijg je die kans tegenwoordig nog?

De doeken vulden zich in stilte met vormen en kleuren richting het gewenste resultaat, Reinout gaf links en rechts aanwijzingen en positief commentaar.

Knap dat je als volleerd kunstschilder zoveel begrip kunt hebben voor het werk van een beginneling.

Zelf staken wij onze complimenten over elkaars werk ook niet onder stoelen of banken.

Wij waren verbaasd over ons eigen- en elkaars kunnen.

Zo was iedereen geconcentreerd en in een prettige sfeer bezig.

Het resultaat mocht er zijn, na ruim 2 uur was menigeen klaar met zijn kunstwerk, een ander had nog plannen voor verdere vervolmaking thuis.

De kwasten reinigen, opruimen en met een kunstwerk onder je arm huiswaarts.

Een fantastische ervaring rijker.

Paul de Groot, Movares, 13-11-'13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schilderworkshop Movares – 31 oktober 2013.

Donderdagmiddag 31 oktober vond de door Movares georganiseerde schilderworkshop, onder leiding van Reinout Zikel, plaats.

Reinout startte deze workshop met te vertellen dat schilderen eigenlijk uit 3 delen bestaat, t.w. :

1. Doen, 2. Kleuren mengen, 3. Opzet.

Hij schetste een zeer duidelijke schema van het kleuren mengen, iets wat voor iedereen die schildert erg belangrijk is.

En gaf daarmee aan dat je met de primaire kleuren (rood - geel – blauw) eigenlijk alle meest belangrijke kleuren kunt mengen.

Bijvoorbeeld:

rood + geel = oranje

geel + blauw = groen

rood + blauw = paars

rood + blauw + geel = bruin

Na deze inleiding ging iedereen aan de slag.

Want wat Reinout ook bij zijn inleiding vertelde, schilderen is ook gewoon een kwestie van doen.
Doen en kijken wat er gebeurt, kijken wat er ontstaat.
Het was verrassend te zien hoe de schilderijen ontstonden en welke schildertalenten er onder de collega's aanwezig was.

De gemaakte schilderijen varieerden van onderwerp, van bloemen tot brandende gebouwen, beelden en stillevens.
Ik denk dat ik namens ons allen spreek als ik zeg dat we deze middag als zeer plezierig hebben ervaren en het zeker voor herhaling vatbaar vinden.

Namens de schilder-collega's

Lenie Laurier, directiesecretaresse Movares, 5-11-'13

 

Op 11 maart was Het Avontuur in Vorm en Kleur te gast bij Rococo, de personeelsvereniging van Scalda. Onder de begeleiding van Reinout Zikel en zijn collega werden mooie en bijzondere creaties geschilderd. Voor veel van de 24 aanwezigen was het de eerste kennismaking met schilderen. Gedurende de avond steeg de verbazing over eigen kunnen en aan het eind van de workshop ging iedereen naar huis met zijn eigen creatie. De deelnemers en begeleiders waren enthousiast en van beide kanten werd al gevraagd om een vervolg. Wie weet?!

Louis Filius, voorzitter Rococo, 12-3-'13.